dijous, 30 d’abril del 2020

L'augment exponencial de l'abella melífera afecta l'abundància d'abelles silvestres a la Mediterrània


Les abelles són unes grans desconegudes, quan parlem d'elles moltes persones pensen en una única espècie, l'abella de la mel, Apis mellifera, el que es reflecteix per exemple en les xarxes socials, a on podem trobar-nos amb frases com «les abelles han estat declarades l'espècie més important del planeta».

Apis mellifera
Res més lluny de la realitat, la diversitat i riquesa d'espècies d'abelles és tan alta que dir abelles seria més aviat com dir aus. De fet, com vam comentar en una entrada anterior, el nombre d'espècies d'abelles descrit a tot el planeta fins al moment, unes 20.000 espècies, duplica al nombre d'espècies d'aus conegudes, unes 9.159, i triplica el nombre d'espècies descrites de mamífers, unes 6.495 (1,2,3). Espanya, sense anar més lluny, compta amb més de 1.100 espècies d'abelles, enfront de 622 espècies d'aus (4,5). 

Amb aquest enorme contingent d'espècies ja podem imaginar-nos que, com passa amb les aus, els problemes de conservació de les abelles dependran de factors com ara la zona geogràfica i les espècies que l'ocupen, és a dir, quines abelles i a on. És important tenir això en compte, perquè de vegades, amb la millor de les intencions, es duen a terme accions de conservació que poden acabar agreujant el problema, o fins i tot generant-ho. 

Aquesta qüestió l'analitza l'ecòleg Carlos Herrera en un recent estudi publicat en Proceedings of the Royal Society B, on alerta que si bé les abelles mel·líferes es troben en declivi en algunes regions temperades d'Amèrica del Nord i Europa, el nombre total de ruscs està augmentant en tots els continents (6). 

Concretament a Europa, el declivi d'abelles mel·líferes s'ha produït en països del centre i el nord del continent, mentre que als països del sud ha tingut lloc un increment exponencial del nombre de ruscs en els últims cinquanta anys (veure Fig. 1). A llarg termini, això ha tingut com a conseqüència un reemplaçament gradual d'abelles silvestres per abelles mel·líferes a les flors de la conca mediterrània, de manera que fa cinquanta anys la proporció mitjana d'abelles silvestres era al voltant de quatre vegades més gran que la d'abelles mel·líferes, mentre que en l'actualitat ambdues proporcions són més o menys similars. La conca mediterrània és un punt calent de biodiversitat mundial, tant pel que fa a abelles silvestres com a les plantes silvestres que aquestes pol·linitzen, albergant prop del 87% de les espècies d'abelles silvestres del Paleàrtic Occidental (6), per la qual cosa les mesures de conservació per protegir les abelles haurien d'anar encaminades a preservar la gran riquesa i diversitat d'espècies silvestres que atresora aquesta regió, a més de protegir la resta de grups de pol·linitzadors, tractant de compatibilitzar aquestes mesures amb una activitat apícola sostenible que tinga en compte la capacitat de càrrega dels ecosistemes. 

 
En aquest sentit, adoptar mesures de conservació proposades en altres latituds, com ara permetre l'apicultura a les ciutats seria contraproduent en la nostra regió (6), ja que les ciutats solen ser espais lliures d'abelles mel·líferes gestionades, que poden estar ocupats per abelles silvestres, de manera que podríem estar usurpant a les espècies silvestres un hàbitat disponible. Referent a això seria més adequat afavorir la presència d'aquestes últimes en les ciutats, adoptant mesures com ara permetre la proliferació de flors silvestres autòctones i reduir o eliminar l'ús de pesticides.


Fig. 1. Variació en la densitat de ruscs entre 1963-2017 a Alemanya i Espanya. Font: Herrera 2020 // Variación en la densidad de colmenas entre 1963-2017 en Alemania y España. Fuente: Herrera 2020

El aumento exponencial de abejas melíferas afecta a la abundancia de abejas silvestres en la cuenca mediterránea


Las abejas son unas grandes desconocidas, cuando hablamos de ellas muchas personas piensan en una única especie, la abeja de la miel, Apis mellifera, lo que se refleja por ejemplo en las redes sociales, donde podemos encontrarnos con algunas frases como «las abejas han sido declaradas la especie más importante del planeta».

Nada más lejos de la realidad, la diversidad y riqueza de especies de abejas es tan alta que decir abejas sería como decir aves. De hecho, como comentamos en una entrada anterior, el número de especies de abejas descrito en todo el planeta hasta el momento, unas 20.000 especies, duplica al número de especies de aves conocidas, unas 9.159, y triplica al número de especies descritas de mamíferos, unas 6.495 (1,2,3). España, sin ir más lejos, cuenta con más de 1.100 especies de abejas, frente a 622 especies de aves (4,5).

Con este enorme contingente de especies ya podemos imaginarnos que, como ocurre con las aves, los problemas de conservación de las abejas van a depender de factores como la zona geográfica y las especies que la ocupan, es decir, qué abejas y dónde. Es importante tener esto en cuenta, porque a veces, con la mejor de las intenciones, se llevan a cabo acciones de conservación que pueden terminar agravando el problema, o incluso generándolo. Esta cuestión la analiza el ecólogo Carlos Herrera en un estudio publicado en Proceedings of the Royal Society B, donde alerta de que si bien las abejas melíferas se encuentran en declive en algunas regiones templadas de Norteamérica y Europa, el número total de colmenas está aumentando en todos los continentes (6).   
 
Apis mellifera
Concretamente en Europa, el declive de abejas melíferas se ha producido en países del centro y el norte del continente, mientras que en los países del sur ha tenido lugar un incremento exponencial del número de colmenas en los últimos 50 años (ver Fig.1). A largo plazo, esto ha tenido como consecuencia un reemplazo gradual de abejas silvestres por abejas melíferas en las flores de la cuenca mediterránea, de manera que hace 50 años la proporción promedio de abejas silvestres era en torno a cuatro veces mayor que la de abejas melíferas, mientras que en la actualidad ambas proporciones son más o menos similares (6).



La cuenca mediterránea es un punto caliente de biodiversidad mundial, tanto en lo referente a abejas silvestres como a las plantas silvestres que éstas polinizan, albergando cerca del 87% de las especies de abejas silvestres del Paleártico Occidental (6), por lo que las medidas de conservación para proteger a las abejas deberían ir encaminadas a preservar la gran riqueza y diversidad de especies silvestres que atesora esta región, además de proteger al resto de grupos de polinizadores, tratando de compatibilizar estas medidas con una actividad apícola sostenible que tenga en cuenta la capacidad de carga de los ecosistemas.  



En este sentido, adoptar medidas de conservación propuestas en otras latitudes, como por ejemplo permitir la apicultura en las ciudades, sería contraproducente en nuestra región (6), ya que las ciudades suelen ser espacios libres de abejas melíferas gestionadas, que pueden estar ocupados por abejas silvestres, de manera que podríamos estar usurpando a las especies silvestres un hábitat disponible. A este respecto sería más adecuado favorecer la presencia de éstas últimas en las ciudades, adoptando medidas tales como permitir la proliferación de flores silvestres autóctonas y reducir o eliminar el uso de pesticidas.




Referències: 
3. Burgin C.J., Colella J.P., Kahn P.L. & Upham N.S. 2018.  How many species of mammals are there? Journal of Mammalogy, 99: 1–14
4. Ortiz-Sánchez F.J. 2011. Lista actualizada de las especies de abejas de España (Hymenoptera: Apoidea: Apiformes).Boletín de la Sociedad Entomológica Aragonesa (S.E.A.), 49: 265‒281. 
5. Rouco, M. et al.2019. Lista de las a ves de España. Edición de 2019. SEO/BirdLife. Madrid. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada