dijous, 3 d’agost del 2017

El Marquesat


El Marquesat està situat a la Vall dels Alcalans, en la comarca de la Ribera Alta, a l'interior de la província de València i a l'Est de la península Ibèrica. Integrat pels termes municipals d'Alfarb, Catadau i Llombai, comprén una extensió d'11.170 hectàrees. L'àrea està constituïda per la vall del riu Magre, en la seua ribera s'assenten les tres poblacions, i les muntanyes que l'envolten, a excepció de la seua zona meridional, a on el llit fluvial s'eixampla obrint-se pas cap a la ribera del riu Xúquer. El rang d'altitud varia des dels 90 msnm al llit del riu Magre, fins als 760 msnm de l’Alto de Los Cuchillos, als contraforts de la Serra del Caballón (La Colaita), que s'endinsen per la part més occidental. Altres elevacions destacades són el vèrtex geodèsic del Quencall a l'Alt de Trencall (512 msnm) en les llomes de Matamón, al sud-oest; i el del Besori o Tello (361 msnm) en la zona oriental.

El Marquesat alberga un extens patrimoni natural de gran valor ecològic que els seus habitants han sabut conservar i protegir. En aquest sentit la zona compta amb quatre Paratges Naturals Municipals (PNM) en l'actualitat, que, amb un total de 2.964,806 hectàrees, representen la protecció d'una quarta part del territori (26,54%). Aquests paratges són: 


Î El PNM Els Cerros (Acord 2005/4496), en el qual cal destacar la presència de la Cova de les Meravelles, cova catalogada (Decret 65/2006) i refugi d'estiu (Decret 82/2006), declarada Lloc d'Interés Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Conservació (ZEC) per la seua rellevància per a la conservació de diverses espècies de rates penades, algunes d'elles catalogades com 'En Perill d'Extinció' o 'Vulnerable'. De fet, és considerada el quart refugi d'importància per als quiròpters a la Comunitat Valenciana.

Î El PNM El Tello (Acord 2005/5060). En aquest paratge se situa la Lloma del Tramussar, en la qual es va declarar una Microreserva de Flora a causa de la presència del Tramús silvestre, Lupinus mariae-josephi, espècie endèmica de les comarques valencianes de la Ribera Alta, La Safor i La Costera.

Î El PNM La Colaita (Decret 111/2010), que està inclòs en el LIC de les Serres de Martés i de l'Ave, i en la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) Serra Martés-Muela de Cortes, dins de la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000. 

És un paratge de gran valor botànic que compta amb la presència de diversos endemismes iberollevantins: Aster willkommii, Verbascum fontqueri, Paronychia aretioides, Gensita valentina i Odontites viscosa supsp.australis.

Î El PNM Matamon (Decret 19/2016), que alberga la majestuosa muntanya de Matamon. En l'àmbit geològic, cal destacar la presència d'una falla al Barranc de la Cova Foradada que arriba fins a la Rambla Garcia. Aquest barranc rep aportacions hídriques del Barranc de la Font de Xol i el Barranc de la Font, que desemboquen a la Rambla de Garcia i, aigües avall, al Riu Sec. A escala botànica, s'ha d'assenyalar la presència del fleix de flor (Fraxinus ornus), arbust endèmic de la Comunitat Valenciana, en els seus barrancs i ombries. Per altra banda, compta amb elements històrics, com els jaciments de l'Alt de la Cova de l'Avellanera, la mateixa Cova de l'Avellanera i el Cingle dels Corbs.

A més a més, es troba en procés la declaració del PNM La Falaguera, una altra zona d'una gran riquesa paisatgística i natural que desitgem que estigi  protegida ben aviat.






El Marquesat

El Marquesat se encuentra situado en la Vall dels Alcalans, en la comarca de la Ribera Alta, en el interior de la provincia de Valencia y al Este de la Península Ibérica. Integrado por los términos municipales de Alfarb, Catadau y Llombai, abarca una extensión de 11.170 hectáreas. 

El área está constituida por el valle del río Magro, en cuya ribera se asientan las tres poblaciones, y las montañas que lo circundan; a excepción de su zona meridional, donde el curso fluvial se ensancha abriéndose paso hacia la ribera del río Júcar. 

El rango de altitud varía desde los 90 msnm en el cauce del río Magro, hasta los 760 msnm del Alto de Los Cuchillos en las estribaciones de la Sierra del Caballón (La Colaita), que se adentran por la parte más occidental. Otras elevaciones destacadas son el vértice geodésico del Quencall en el Alt de Trencall (512 msnm) en las lomas de Matamón, al suroeste; y el del Besori o Tello (361 msnm) en la zona oriental.

El Marquesat alberga un extenso patrimonio natural de gran valor ecológico, que sus habitantes han sabido conservar y proteger. En este sentido la zona cuenta con cuatro Parajes Naturales Municipales (PNM) en la actualidad, que, con un total de 2.964,806 hectáreas, representan la protección de una cuarta parte del territorio (26,54%). Estos parajes son:

Î El PNM Els Cerros (Acuerdo 2005/4496), en el que hay que destacar la presencia de la Cova de les Meravelles, cueva catalogada (Decreto 65/2006) y refugio de verano (Decreto 82/2006), declarada Lugar de Interés Comunitario (LIC) y  Zona de Especial Conservación (ZEC) por su relevancia para la conservación de diversas especies de murciélagos, algunas de ellas catalogadas como 'En Peligro de Extinción' o 'Vulnerable'. De hecho, está considerada el cuarto refugio de importancia para los quirópteros en la Comunitat Valenciana.

Î El PNM El Tello (Acuerdo 2005/5060). En este paraje se ubica la Lloma del Tramussar, en la que se declaró una Microrreserva de Flora debido a la presencia del Tramús silvestre, Lupinus mariae-josephi, especie endémica de las comarcas valencianas de la Ribera Alta, La Safor y La Costera.

Î El PNM La Colaita (Decreto 111/2010), que está incluido en el LIC de las Sierras de Martés y el Ave, y en la Zona de Especial Protección para las Aves (ZEPA) Sierra Martés-Muela de Cortes, dentro de la Red Ecológica Europea Natura 2000. 

Es un paraje de gran valor botánico que cuenta con la presencia de diversos endemismos iberolevantinos: Aster willkommii, Verbascum fontqueri, Paronychia aretioides, Gensita valentina y Odontites viscosa supsp.australis.

Î El PNM Matamon (Decreto 19/2016), que alberga la majestuosa montaña de Matamon. En el ámbito geológico hay que destacar la presencia de una falla en el Barranc de la Cova Foradada que alcanza hasta la Rambla Garcia. Este barranco recibe aportaciones hídricas del Barranc de la Font de Xol y el Barranc de la Font, que desembocan en la Rambla de Garcia y, aiguas abajo, en el Riu Sec. A escala botánica, señalar la presencia del Fresno de flor (Fraxinus ornus), especie endémica de la Comunitat Valenciana, en sus barrancos y umbrías. Por otro lado, cuenta también con elementos históricos, como los yacimientos de l'Alt de la Cova de l'Avellanera, la propia Cova de l'Avellanera y el Cingle dels Corbs.

Además, se encuentra en proceso la declaración del PNM La Falaguera, otra zona de enorme riqueza natural que esperemos que esté protegida en breve. 






Referències:
  1. Sierras de Martés y el Ave 
  2. Cova de l'Avellanera

2 comentaris:

  1. Soc un veí del Marquesat enamorat de la natura i m'encanta aquest blog. Trobe que tot el que diu Anoktua es molt interessant i ben documentat.
    Rep la meua felicitació!!!

    També soc un enamorat de la transparència i el tracte personal, per tant, el fet que la persona o persones que porten el blog, s'amaguen darrere d'un pseudònim, sense donar dades personals, m'entristeix. M'agrada saber amb qui estic parlant.
    Seria possible ficar-li cara i nom a Anoktua?

    ResponElimina