diumenge, 30 de juliol del 2017

Cabra Salvatge al Matamon


Fílum: Chordata /Classe: Mammalia
Ordre: Artiodactyla/ Família: Bovidae
Capra pyrenaica, Schinz 1838
Cabra Salvatge, Cabra Montés

La cabra salvatge, Capra pyrenaica, mai s'ha extingit a la Comunitat Valenciana, encara que a mitjans del segle XX la seua distribució es limitava a la Tinença de Benifassà i la Muntanya Turmell a Castelló, i a la Muela de Cortes i Sierra Martés a València. Actualment, les dues poblacions han augmentat i han arribat a entrar en contacte de manera que es distribueix des del nord de Castelló fins a les muntanyes del nord d'Alacant.

Dimarts a la vesprada, vam anar a veure unes basses que hi ha a la Rambla García originades, possiblement, per una pèrdua d'aigua en una bassa de reg. En aquestes basses vam veure diverses espècies de libèl·lules i altres insectes. Vam continuar cap als Cintos de Carxata i en arribar a la cadena que hi ha al camí vam veure a la part alta dels Cintos unes cinc cabres salvatges femelles amb les seues cries, i damunt del tot, cap al Barranc de la Mina, unes altres cinc o sis més també amb cries, algunes d'elles portaven bessons. Tenint en compte que solen parir al maig, les cries tindrien entre dos i tres mesos. Segons sembla, s'han observat en totes les muntanyes del Marquesat, des de La Colaita fins a La Falaguera, sobretot des de l'incendi de 2012.

Més informació: Cabra salvatge. Banc de dades de biodiversitat. Generalitat Valenciana 


Cabra Montés en el Matamón

La cabra montés, Capra pyrenaica, nunca se ha extinguido de la Comunidad Valenciana, pero a mediados del siglo XX su distribución se limitaba a La Tinença de Benifassa y al Monte Turmell en Castellón, y a la Muela de Cortes y Sierra Martes en Valencia. Actualmente ambas poblaciones han aumentado y han llegado a entrar en contacto, por lo que se distribuye desde el norte de Castellón hasta las montañas del norte de Alicante.

El martes por la tarde fuimos a ver unas balsas que hay en la Rambla García, originadas posiblemente por una fuga en una balsa de riego. En estas balsas vimos varias especies de libélulas y otros insectos. Continuamos hacia los Cintos de Carxata y al llegar a la cadena que hay en el camino vimos en lo alto de los Cintos unas cinco cabras montesas hembras con sus crías, y arriba del todo, hacia el Barranco de la Mina, otras cinco o seis cabras más también con crías, algunas de ellas llevaban gemelos. Teniendo en cuenta que suelen parir en mayo, las crías tendrían entre dos y tres meses. Parece ser que se han observado en todas las montañas del Marquesat, desde La Colaita hasta La Falaguera, sobre todo desde el incendio de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada