dimarts, 25 de juliol del 2017

Eristalinus taeniops (Mosca tigre)


Fílum: Arthropoda/Classe: Insecta
Ordre: Diptera/ Família: Syrphidae
Eristalinus taeniops, Wiedemann 1818
Mosca tigre

La Mosca Tigre, Eristalinus taeniops, en aparença i grandària similar a una abella, és fàcilment recognoscible per les franges verticals que mostren els seus ulls, que la distingeixen d'altres espècies del seu gènere. El sexe també resulta senzill d'establir a simple vista, ja que els mascles tenen els ulls junts, mentre que en les femelles es troben separats (1,2). 


Eristalinus taeniops
Solen realitzar la posta en aigües estancades a on les larves podran alimentar-se de la matèria orgànica en descomposició. Els adults, per contra, s'alimenten de nèctar i pol·len, jugant un important paper en la pol·linització de les plantes que visiten. És una espècie autòctona inofensiva àmpliament distribuïda a la Mediterrània, que s'estén pel continent africà fins al subcontinent indi (3,4,5).

La Mosca Tigre és un clar exemple de mimetisme batesià, és a dir, quan una espècie inofensiva ha evolucionat per semblar-se a una altra perillosa o repugnant a fi d'evitar als seus depredadors. 

En el cas dels sírfids com la mosca tigre, a més de copiar l'aspecte d'abelles o vespes, també imiten el seu comportament, de manera que poden mantenir-se estàtics en vol. 



S'han descrit altres dos tipus de mimetisme: emimetisme müllerià, en el qual dues espècies perilloses o repugnants s'imiten mútuament, creant un grup d'espècies que els seus depredadors poden reconéixer; i l'automimetisme, en el qual una part del cos imita a una altra, per exemple, les taques que semblen ulls. Una última estratègia en aquest sentit seria el camuflatge o cripsi, en la qual, en lloc d'imitar a un altre ésser viu del seu entorn, l'espècie s'assembla al mateix entorn en el qual viu (5,6,7).



Eristalinus taeniops

Eristalinus taeniops (Mosca Tigre)


La Mosca Tigre, Eristalinus taeniops, en apariencia y tamaño similar a una abeja, es fácilmente reconocible por las franjas verticales que muestran sus ojos, y que la distinguen de otras especies de su género. El sexo también resulta sencillo de establecer a simple vista, ya que los machos tienen los ojos juntos, mientras que en las hembras se encuentran separados (1,2). 


Eristalinus taeniops
Suelen realizar la puesta en aguas estancadas, dónde las larvas podrán alimentarse de la materia orgánica en descomposición. 

Los adultos, por el contrario, se alimentan de néctar y polen, jugando un importante papel en la polinización de las plantas que visitan. Es una especie autóctona inofensiva ampliamente distribuida en el Mediterráneo, que se extiende por el continente africano hasta el subcontinente indio (3,4,5).

La Mosca Tigre es un claro ejemplo de mimetismo batesiano, es decir, cuando una especie inofensiva ha evolucionado para parecerse a otra peligrosa o repugnante con objeto de evitar a sus depredadores. En el caso de los sírfidos como la mosca tigre, además de copiar el aspecto de abejas o avispas, también imitan su comportamiento, de manera que pueden mantenerse estáticos en vuelo. 

Se han descrito otros dos tipos de mimetismo: el mimetismo mülleriano, en el que dos especies peligrosas o repugnantes se imitan entre sí, creando un grupo de especies a evitar reconocible por sus depredadores; y el automimetismo, en el que una parte del cuerpo imita a otra, por ejemplo, las manchas que parecen ojos. 

Una última estrategia en este sentido sería el camuflaje o cripsis, en la que, en lugar de imitar a otro ser vivo de su entorno, la especie se asemeja al propio entorno en el que vive (5,6,7).






Referències: 
  1. Tribu Eristalini. Clave de géneros. Biodiversidad Virtual
  2. Género Eristalinus. Clave de Especies. Biodiversidad Virtual
  3. Granada Natural: Eristalinus taeniops 
  4. Eristalinus taeniops
  5. La mosca tigre (Eristalinus taeniops)
  6. Mimetismo animal o cómo parecer peligroso sin serlo
  7. Las artes del engaño: mimetismo y camuflaje

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada