diumenge, 23 de juliol del 2017

Cacyreus marshalli (Barrinadora del gerani)



Regne: Animalia / Fílum: Arthropoda
Classe: Insecta / Ordre: Lepidoptera
Superfamília: Papilionoidea / Família: Lycaenidae
Cacyreus marshalli, Butler 1898
Barrinadora del gerani; Mariposa del geranio

Comencem per la Barrinadora del Gerani, Cacyreus marshalli. Aquesta xicoteta papallona al·lòctona, d'entre 10 i 15 mm d'envergadura, és de color marró quan té les ales obertes i més discreta quan les té tancades.  

És originària de Sud-àfrica i va ser introduïda accidentalment a les Illes Balears, a on es va detectar per primera vegada el novembre de 1989 en Peguera, Mallorca (1,2,3). 

Les primeres citacions a la península Ibèrica van ser a la Comunitat Valenciana, concretament a Dénia (1992) i a Puçol i Vinaròs (1993), actualment ja és habitual fins a la costa cantàbrica i s'ha escampat per una bona part d'Europa. 

Sembla, però, que no ha afectat les espècies autòctones, encara que pot ser perjudicial per als geranis domèstics. Encara que al principi es va pensar que l'espècie no tenia control biològic, el 1998 es va detectar la presència d'un himenòpter, Trichogramma evanescens, que parasita els seus ous. 


A més a més s'ha observat que en situacions d'alta densitat poblacional, les erugues poden menjar-se les unes a les altres i devorar les crisàlides (3,4,5).

Durant la primavera i l'estiu aquestes papallones dipositen els seus ous, que són blancs i molt xicotets (0,5 mm de diàmetre), en els geranis, principalment sobre les flors. Els ous desclouen i les diminutes larves blanquinoses d'1 mm s'introdueixen en la tija buscant la saba per alimentar-se. 

Les erugues passen per quatre estadis larvaris. Al quart estadi mesuren 13 mm, són de color verd amb franges rosades i estan cobertes de pèl blanc. Les crisàlides també són peludes, de color verd, passant a marró un o dos dies abans de l'eclosió. El cicle complet sol abastar d'un a dos mesos. A la costa mediterrània desenvolupa habitualment unes cinc o sis generacions a l'any (4,5).




Cacyreus marshalli (Mariposa del Geranio)

La Mariposa del Geranio o Africana, Cacyreus marshalli, es una pequeña mariposa alóctona, de entre 10 y 15 mm de envergadura, de color marrón cuando tiene las alas abiertas, y más discreta cuando se encuentran cerradas.


Originaria de Sudáfrica, fue introducida accidentalmente en las Islas Baleares, dónde se detectó por primera vez en noviembre de 1989 en Peguera, Mallorca (1,2,3). 

Las primeras citas para la Península Ibérica tuvieron lugar en la Comunidad Valenciana, concretamente en Dénia (1992), Puçol y Vinaròs (1993). En la actualidad se encuentra distribuida hasta la costa cantábrica y se extiende por gran parte de Europa. 

Al parecer no hay evidencias de que haya afectado a las especies vegetales autóctonas, pese a que puede perjudicar a los geranios domésticos.  Aunque en un principio se pensó que la especie carecía de control biológico, en 1998 se detectó la presencia de un himenóptero, Trichogramma evanescens, que parasita sus huevos. 

Además se ha observado que en situaciones de alta densidad poblacional las orugas pueden depredarse unas a otras e incluso devorar las crisálidas (3,4,5)

En primavera y verano la especie realiza la puesta sobre los geranios, principalmente sobre las flores. Los huevos son blancos y diminutos (0,5 mm de diámetro). 

Cuando eclosionan, las pequeñas larvas blanquecinas, de 1 mm, se introducen en el tallo buscando savia para alimentarse. Las orugas pasan por cuatro estadios larvarios. En el 4º estadio alcanzan los 13 mm, son de color verde con franjas rosadas y están cubiertas de vello blanco. 

Las crisálidas también son peludas y de color verde, pasando a una tonalidad marrón uno o dos días antes de la eclosión. El ciclo completo suele abarcar de uno a dos meses. En la costa mediterránea habitualmente desarrolla unas cinco o seis generaciones al año (4,5).



Referències: 
  1. A. Masò, V. Sarto, & I Monteyes. 1991. Confirmación de Cacyreus marshalli Butler, 1898 (Lycaenidae, Polyommatinae) como nueva especie para la fauna europea. Boletín de sanidad vegetal. Plagas: 17: 173-183
  2. Van Swaay, C. et al. 2010. European Red List of Butterflies. Luxembourg: Publications Office of the European Union
  3. Museo de Mariposas de Cataluña: el viaje extraordinario de una mariposa
  4. Diferencias de sensibilidad al minador Cacyreus marshalli (Lepidoptera:Lycaenidae) en variedades ornamentales de geranios (Pelargonium peltatum y P. zonale)
  5. Barrinadora dels geranis
  6. Camillo Pignataro, Salvatore Vicidomini (2006)  Un caso anomalo di cannibalismo in larve di Cacyreus marshalli (Butler) in Italia (Lepidoptera: Lycaenidae). Il Naturalista Campano [ISSN 1827-7160], (pubblicazioni aperiodiche del Museo Naturalistico degli Alburni, Corleto Monforte) 6:  1-2.



Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada