dijous, 27 de juliol del 2017

Tortuga d’aigua exòtica al riu Magre


Fílum: Chordata/ Classe: Sauropsida
Ordre: Testudines/ Família: Emydidae
Trachemys scripta elegans, Schoepff 1792
Tortuga d’aigua d'orelles roges; Galápago de Florida

El dimarts, passejant per la vora del riu Magre entre l'Assut Nou i el Vell, vam veure a una tortuga d’aigua prenent el sol damunt d'una roca en el centre del llit, i una altra prop d'ella nadant. Concretament eren dues Tortugues d’Aigua d'Orelles Roges, Trachemy scripta elegans. Es tracta d'una espècie originària dels Estats Units que a la Comunitat Valenciana està catalogada com a espècie exòtica invasora, i per tant la seua tinença es troba regulada.

La introducció d'aquestes tortugues d’aigua exòtiques a Espanya, i en molts altres països del món, es deu principalment a l'alliberament intencionat d'individus procedents del comerç de mascotes. L'èxit de la comercialització d'aquestes espècies és conseqüència de la seua xicoteta mida quan és venuda, el seu fàcil manteniment i el seu baix preu. No obstant això, posteriorment, sense conéixer les conseqüències a escala mediambiental, els propietaris les solen abandonar a causa de la grandària que aconsegueixen (± 30 cm), la seua llarga esperança de vida, la seua voracitat i perquè solen ser agressives. Aquestes espècies competeixen per l'aliment i els llocs on prendre el sol i pondre els ous amb les espècies autòctones: la Tortuga d’Aigua Ibèrica, Mauremys leprosa, i la Tortuga d’Aigua Europea, Emys orbicularis.

La Tortuga d’Aigua Ibèrica ha estat citada al riu Magre al seu pas pel Marquesat, per la qual cosa no seria desgavellat valorar la grandària poblacional d'aquesta i altres espècies exòtiques, i si cal, procedir a la seua erradicació de la zona per eliminar aquesta competència.

Galápago exótico en el río Magro

El martes, paseando por la orilla del río Magro entre el Assut Nou y el Vell, vimos un galápago tomando el sol sobre una roca en el centro del cauce, y otro nadando cerca de él. Concretamente eran dos Tortugas de Florida, Trachemys scripta elegans. Se trata de una especie originaria de los Estados Unidos que en la Comunidad Valenciana está catalogada como especie exótica invasora, y por tanto su tenencia se encuentra regulada.

La introducción de estos galápagos exóticos en España, y en muchos otros países del mundo, se debe principalmente a la liberación intencionada de individuos procedentes del comercio de mascotas. El éxito de la comercialización de estas especies es consecuencia de su pequeño tamaño cuando es vendido, su fácil mantenimiento y su bajo precio. Sin embargo, posteriormente, sin conocer las consecuencias a nivel medioambiental, los propietarios las suelen abandonar debido al tamaño que alcanzan (± 30 cm), su larga esperanza de vida, su voracidad y al hecho de que suelen ser agresivas. Estas especies compiten por el alimento, lugares donde tomar el sol y realizar la puesta, con las especies autóctonas: el Galápago Leproso, Mauremys leprosa, y el Galápago Europeo, Emys orbicularis.

El Galápago Leproso ha sido citado en el río Magro a su paso por el Marquesat, por lo que no sería descabellado valorar el tamaño poblacional de ésta y otras especies exóticas y, si es necesario, proceder a su erradicación de la zona para eliminar esta competencia.

Referències: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada