El diumenge vam anar a
passejar per l'àrea recreativa La Fontxela, amb la intenció de fer unes fotos a
alguns exemplars de pebrella, Thymus
piperella, ja que des de juliol a novembre estan amb flor. Aquesta planta
és un endemisme iberollevantí de la família de les labiades d'uns 20 cm d'alçada,
que mostra fulles xicotetes i arrodonides i flors rosades (1,2).
Tradicionalment, la pebrella
ha sigut molt apreciada tant pel seu ús medicinal, a causa del seu oli
essencial que és molt ric en carvacrol, com a culinari, servint com a condiment en
nombroses receptes de la cuina valenciana, com és ara paelles, carns de caça, i
per a adobar olives i altres verdures com els pimentons o les tomaques (3,4).
La seua distribució es restringeix a la província de València i nord d'Alacant, endinsant-se lleugerament a les províncies d'Albacete i Múrcia. Després dels incendis és una de les primeres
plantes que recolonitzen el sòl. En algunes zones les seues poblacions semblen
haver patit una forta regressió a causa de les accentuades sequeres de l'última
dècada, per la qual cosa s'ha aconsellat que caldria prohibir la seua
recol·lecció en el camp fins a disposar de dades que permeten un maneig
adequat de les seues poblacions (1,5,6).
Pebrella,endemismo
iberolevantino

Su distribución se
restringe a la provincia de Valencia y norte de Alicante, introduciéndose ligeramente en las provincias de Albacete y Murcia. Después de los incendios es una de las primeras
plantas que recolonizan el suelo. En algunas zonas sus poblaciones parecen
haber sufrido una fuerte regresión debido a las acentuadas sequías de la última
década, por lo que se ha aconsejado que debería prohibirse su recolección en el
campo hasta disponer de datos que permitan un manejo adecuado de sus
poblaciones (1,5,6).
Referències:
3. Peris J.A., Stübing G. y Figuerola R. 1991. Guía de las Plantas Medicinales de la Comunidad Valenciana. Las Provincias. Pag: 220
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada