dissabte, 23 de setembre del 2017

Segullada o Coroneta de Frare (Globularia alypum)


Durant aquesta època, hi ha plantes típiques de tardor que floreixen aprofitant les pluges de setembre. Així, quan passeges per les muntanyes del Marquesat, s'observa una mata amb flors xicotetes de color blau pàl·lid agrupades en capítols globosos solitaris, és la Segullada o Coroneta de Frare, Globularia alypum, que en aquest temps està preciosa.  

Floreix a la tardor i l’hivern i creix en llocs assolellats, secs i pedregosos amb sòl calcari. Es distribueix pels països que voregen la Mediterrània, i en la península Ibèrica ocupa la zona oriental des de Catalunya fins a Cadis i està absent en l'oest peninsular (1). 

Els principis actius amb què compta són resina, flavonoides i àcids fenòlics. Les seues fulles són utilitzades en infusió com a purgant, encara que sembla que té un efecte irritant intestinal que pot provocar còlics, per la qual cosa no és recomanat el seu ús ni com a laxant ni com antiedematós. No cal administrar-ho quan hi ha una insuficiència cardíaca o en casos de còlon irritable (2).

Coronilla de Fraile, Globularia alypum 

Durante esta época, hay plantas típicas de otoño que florecen aprovechando las lluvias de septiembre. Así, cuando paseas por los montes del Marquesat, se observa una mata con flores pequeñas de color azul pálido, agrupadas en capítulos globosos solitarios, es la Coronilla de Fraile, Globularia alypum, que en esta estación está preciosa. 

Se distribuye por los países que bordean el Mediterraneo, y en la Península Ibérica ocupa la zona oriental desde Cataluña hasta Cadiz y está ausente en el oeste peninsular (1). 

Los principios activos con que cuenta son resina, flavonoides y ácidos fenólicos. Sus hojas son utilizadas en infusión como purgante, aunque parece ser que tiene un efecto irritante intestinal que puede provocar cólicos, por lo que no es recomendable su uso ni como laxante ni como antiedematoso. No hay que administrarlo cuando hay una insuficiencia cardíaca o en casos de colon irritable (2)







Referències: 
(2) Peris J.A., Stübing G. y Figuerola R. 1991. Guía de las Plantas Medicinales de la Comunidad Valenciana. Las Provincias. Pag: 184

dijous, 14 de setembre del 2017

Anax parthenope (Emperador menor)


Fílum: Arthropoda/ Classe: Insecta
Ordre: Odonata/ Família: Aeshnidae
Anax parthenope, Sélys 1839
Emperador menor; Emperatriz parda

L'Emperador Menor, Anax parthenope, amb una llargària total d'entre 6,2 i 7,5 cm, és un dels parotets més grans que habiten al Marquesat. De fet, aquesta espècie pertany a la família Aeshnidae, que inclou a les libèl·lules més grans d'Europa, i unes de les més grans i ràpides del món, especialment les dels gèneres Aeshna i Anax (1,2,3). 

Anax parthenope
De la mateixa manera que altres èsnids, és habitual veure-la patrullant incansablement, i amb gran destresa, el seu territori buscant preses o expulsant als seus competidors. Això és possible gràcies a la seua excel·lent visió i a l'estructura de les seues ales, que els permet volar a gran velocitat i en qualsevol direcció, durant llargs períodes de temps sense esgotar-se. No obstant això, sol ser expulsada pel seu congènere Anax imperator quan coincideixen al mateix territori, donat que la mida d'aquesta última és un poc més gran (2,4,5,6).

Generalment està associada a aigües estancades amb vegetació de ribera: llacunes, tolls temporals, trams baixos de rius; podent suportar aigües lleugerament salobres, però no les eutrofitzades (1,7,8,9).

Habitualment la parella roman en tàndem després de l'aparellament per realitzar la posta, sent aquest un comportament excepcional entre els èsnids europeus que només s'ha observat en Aeshna affinis, i en les espècies migradores Hemianax ephippiger i Anax junius (1,4,10; veure vídeo més avall)

Així, la femella introdueix els ous en la vegetació o en el fang. L'eclosió es produirà dos mesos després, donant lloc a les nimfes, que romandran en el fons o agafades a la vegetació caçant a l'aguait larves d'insectes i xicotets animals aquàtics, fins a arribar a l'estat d'adult al cap de dos anys (1,7).

Mostra un ampli rang de distribució, que comprén des d'Europa i el nord d'Àfrica fins a l'Orient Pròxim i Àsia; mentre que a la península Ibèrica seria relativament comuna al Llevant i Andalusia (7,11). Al Marquesat, l'hem pogut localitzar en diferents punts situats en Els Cerros, La Falaguera, el Granoter, la Casa dels Frares i el riu Magre (veure mapa), havent observat una major densitat a l'Assut Nou a principis de setembre. No obstant això anirem ampliant aquesta informació quan disposem de noves dades.


Emperador menor; Emperatriz parda (Anax parthenope)

Anax parthenope (Emperatriz Parda)


La Emperatriz Parda (Anax parthenope), con una longitud total de entre 6,2 y 7,5 cm, es una de las libélulas más grandes que habitan en el Marquesat. De hecho, esta especie pertenece a la familia Aeshnidae, que incluye a las libélulas más grandes de Europa, y unas de las más grandes y veloces del mundo, en especial las de los géneros Aeshna y Anax (1,2,3).

Al igual que otros ésnidos, es usual verla patrullando incansablemente, y con gran destreza, su territorio en busca de presas o expulsando a sus competidores. Esto es posible gracias a su excelente visión y a la estructura de sus alas, que les permite volar a gran velocidad y en cualquier dirección, durante largos periodos de tiempo sin agotarse. No obstante, suele ser expulsada por su congénere Anax imperator cuando coinciden en el mismo territorio, dado que el tamaño de esta última es algo mayor (2,4,5,6).

Suele estar asociada a aguas estancadas con vegetación de ribera: lagunas, charcas temporales, tramos bajos de ríos; pudiendo soportar aguas ligeramente salobres, pero no las eutrofizadas (1,7,8,9). 

Anax parthenope
Generalmente la pareja permanece en tándem tras el apareamiento para realizar la puesta, siendo éste un comportamiento excepcional entre los ésnidos europeos que sólo se ha observado en Aeshna affinis, y en las especies migradoras Hemianax ephippiger y Anax junius (1,4,10; ver vídeo más arriba). 

Para ello, la hembra introduce los huevos en la vegetación o en el barro. La eclosión se producirá a los dos meses, dando lugar a las ninfas, que permanecerán en el fondo o agarradas a la vegetación cazando al acecho larvas de insectos y pequeños animales acuáticos, hasta alcanzar el estado de adulto a los dos años (1,7).

Muestra un extenso rango de distribución, que abarca desde Europa y el norte de África hasta Oriente Próximo y Asia; mientras que en la Península Ibérica sería relativamente común en Levante y Andalucía (7,11). En el Marquesat, la hemos podido localizar en diferentes puntos situados en Els Cerros, La Falaguera, el Granoter, la Casa dels Frares y el río Magro (ver mapa), habiendo observado una mayor densidad en el Assut Nou a principios de septiembre. No obstante iremos ampliando esta información cuando dispongamos de nuevos datos.




divendres, 1 de setembre del 2017

Barranc de la Falaguera, els arboços i Charaxes jasius


Fílum: Arthropoda/Classe: Insecta
Ordre: Lepidoptera/ Família: Nymphalidae
Charaxes jasius, Linnaeus 1767
Papallona de l'arboç, Mariposa del madroño

Diumenge passat vam veure al barranc de la Falaguera una de les papallones diürnes més grans i boniques que es poden contemplar per aquestes terres, la papallona de l'arboç Charaxes jasius (d'una envergadura d'entre 6,5 i 9,0 cm). A més a més, sembla que seria la primera citació d'aquesta espècie al Marquesat. 

Charaxes jasius
De vol molt veloç, ens va passar per damunt tan de pressa que no la vam veure amb la suficient claredat per a poder confirmar que es tractava d'un exemplar d'aquesta espècie. Afortunadament, un moment més tard, va tornar a sobrevolar-nos per a posar-se sobre uns esbarzers Rubus ulmifolius a libar les seues móres ja molt madures, així que per fi vam poder confirmar la citació amb tota seguretat.

Qualsevol que haja passejat per la Falaguera, s'haurà adonat de la gran riquesa botànica que atresora. Entre l'àmplia diversitat d'espècies que ho habiten trobem a l'arboç, Arbutus unedo, amb les seues fulles serrades en els marges i els seus fruits esfèrics. Aquests tarden un any a madurar, adquirint un color roig, mentre coexisteixen amb la floració de l'any següent. El seu nom científic, unedo, procedeix del llatí i vol dir "menjar-ne només un", probablement per la fama que tenen els seus fruits d'emborratxar, ja que contenen una certa proporció d'etanol donat que tarden a fructificar, per la qual cosa els sucres fermenten i passen a alcohol.


La presència d'arboços és molt important per a aquestes papallones, ja que, almenys en la nostra regió, és el principal hoste de les erugues, que s'alimenten de les seues fulles. Així, la femella va dipositant un sol ou damunt de cada fulla en la qual realitza la posta, generalment en les terminals i prop dels brots nous, perquè les erugues, que faran eclosió al cap de 15 dies, tinguen l'aliment a la seua disposició. Aquestes teixiran un jaç de seda sobre l'anvers de la fulla en el qual es refugiaran durant el dia, ja que solen eixir a alimentar-se a la nit.

Fuente de la imagen: ©Acremar
Les erugues són tan espectaculars com l'adult. De color verd intens, en el cap tenen una espècie de banyes, amb les puntes marró-rogenques, que els donen aspecte de xicotets dracs. Aquestes formen part d'una càpsula cefàlica, i podrien tindre una funció dissuasiva per a predadors com les aus. No obstant això, les erugues recentment descloses poden patir altíssimes taxes de depredació per formigues (Formica fusca). La papallona de l'arboç té dues generacions a l'any, una d'abril a juny, i altra entre agost i octubre. La segona generació és més abundant que la primera i les seues erugues hibernen, és a dir, alenteixen el metabolisme per a passar l'hivern.



La Falaguera, los madroños y Charaxes jasius

Charaxes jasius
El pasado domingo, vimos en el barranco de la Falaguera una de las mariposas diurnas más grandes y bonitas que se pueden contemplar por estas tierras, la mariposa del madroño, Charaxes jasius (de una envergadura de 6,5 a 9,0 cm). Además, parece ser que sería la primera cita de esta especie en el Marquesat.

De vuelo muy veloz, pasó sobre nosotros tan deprisa que no la vimos con la suficiente claridad como para poder confirmar que se trataba de un ejemplar de esta especie. Afortunadamente, un rato después, volvió a sobrevolarnos para posarse sobre unas zarzas Rubus ulmifolius a libar sus moras ya muy maduras, por lo que finalmente pudimos confirmar la cita con toda seguridad.

Cualquiera que haya paseado por la Falaguera, se habrá dado cuenta de la gran riqueza botánica que atesora. Entre la amplia diversidad de especies que lo habitan encontramos al madroño, Arbutus unedo, con sus hojas aserradas en los márgenes y sus frutos esféricos. Éstos tardan un año en madurar, adquiriendo un color rojo mientras coexisten con la floración del año siguiente. Su nombre científico, unedo, procede del latín y significa "comer sólo uno", probablemente por la fama que tiene su fruto de emborrachar, ya que contiene una cierta proporción de etanol debido a que tarda en fructificar, por lo que los azúcares fermentan pasando a alcohol. 

La presencia de madroños es muy importante para estas mariposas, ya que, al menos en nuestra región, es el principal hospedador de las orugas, que se alimentan de sus hojas. Así, la hembra va depositando un solo huevo sobre cada hoja en la que realiza la puesta, generalmente en las terminales y cerca de los brotes nuevos, para que las orugas, que eclosionarán a los 15 días, tengan el alimento a su disposición. Éstas tejerán un lecho de seda sobre el anverso de la hoja en el que se refugiaran durante el día, ya que suelen salir a alimentarse por la noche.

Charaxes jasius
Las orugas son tan espectaculares como el adulto. De color verde intenso, en la cabeza tienen una especie de cuernos, con las puntas pardo-rojizas, que les dan aspecto de pequeños dragones. Éstos forman parte de una cápsula cefálica, y podrían tener una función disuasoria para depredadores como las aves. No obstante, las orugas recién eclosionadas pueden sufrir altísimas tasas de depredación por hormigas (Formica fusca). La mariposa del madroño tiene dos generaciones al año, una de abril a junio, y otra entre agosto y octubre. La segunda generación es más abundante que la primera y sus orugas hibernan, es decir, ralentizan el metabolismo para pasar el invierno.


Referències: 
6.Montagud, S. y García-Alamá J.A., 2010. Mariposas diurnas de la Comunidad Valenciana (Papilionoidea y Hesperioidea). Colección Biodiversidad, 17. Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, Generalitat Valenciana. Valencia. 472 páginas.
7.Fernández, J. y Jordano, D. 2004. «Las mariposas». En: Herrera, C.M. (coordinador). El monte mediterráneo en Andalucía. Consejería de Medio Ambiente, Junta de Andalucía, pp 61-69. Sevilla
8.Costur Natura: En un abrir y cerrar de ojos, el Charaxes jasius (Linnaeus, 1767) o mariposa del madroño.





Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons