dissabte, 17 d’octubre del 2020

III Cens d'Aus Aquàtiques Nidificants al Meandre del Magre

Malauradament, les delicades circumstàncies sanitàries que estem vivint aquest any, han impedit que poguérem dur a terme el Tercer Cens d'Aus Aquàtiques Nidificants al Meandre del Riu Magre al seu pas pel Marquesat en les dates en les quals anàvem realitzant-ho en els anys anteriors.

 Ixobrychus minutus

De manera que els registres recopilats en el present cens es redueixen als obtinguts en el mostreig realitzat el 14 de juny, i algunes dades previes de març, mancant les dades del mes de maig a causa del confinament. La metodologia emprada, de la mateixa manera que en els censos anteriors, ha consistit en l'estima del nombre mínim de parelles nidificants mitjançant el registre d'albiraments i escoltes en el cas dels anàtids, ràl·lids i podicipèdids, i l'observació directa per a la resta de famílies.

D'aquesta manera hem registrat un total de 10 espècies nidificants (vegeu Taula 1), totes elles presents en els censos anteriors. En aquest sentit, és important assenyalar que per tercer any consecutiu hem pogut comprovar la reproducció exitosa de l'Arpellot de marjal, Circus aeruginosus (En Perill d'Extinció; CVEFA, Decret 32/2004), amb una productivitat de dos polls, així com la seua presència durant la hivernada, corroborant una vegada més la importància de la zona per a l'espècie, que l'ocupa al llarg de tot l'any, amb excepció dels mesos estivals. De la mateixa manera, és el tercer any que observem a la parella d'Agró roig, Ardea purpurea (Vulnerable; CVEFA, Decret 32/2004), al Meandre.
 
Charadrius dubius

Una altra dada que ens va fer particular il·lusió, va ser la reproducció per segon any consecutiu del corriolet, Charadrius dubius (LESRPE, Reial Decret 139/2011), anellat amb l'anella groga de lectura a distància amb el codi EN, molt a prop d'on va nidificar l'any passat. I que tornarem a veure'l el passat 6 de setembre acompanyat d'un exemplar juvenil. Com ja comentarem en una entrada anterior, es tracta d'un exemplar anellat en 2018 al Parc Natural de l'Albufera, en el Canyar del Plater, terme de Silla; que fa dos anys que nidifica al Meandre del Magre. Atés que es tracta d'una espècie resident, ens agradaria saber si es queda a la zona durant tot l'any, o si només és nidificant. Tractarem d'esbrinar-ho al llarg de la següent hivernada.

 
Taula 1: Resultats del cens d'aus aquàtiques nidificants al meandre del riu Magre. Juny de 2020 // Tabla 1: Resultados del censo de aves acuáticas nidificantes en el meandro del río Magro. Junio 2020
NP: Número de Parejas; R: Reproducción, PO: Posible, PR: Probable, SE: Segura

 
 Tercer Censo de Aves Acuáticas Nidificantes en el Meandro del Magro

Lamentablemente, las delicadas circunstancias sanitarias que estamos viviendo este año, han impedido que pudiésemos llevar a cabo el Tercer Censo de Aves Acuáticas Nidificantes en el Meandro del Río Magro a su paso por el Marquesat en las fechas en las que veníamos realizándolo en años anteriores. 

Ardea purpurea

De manera que los registros recopilados en el presente censo se reducen a los obtenidos en el muestreo realizado el 14 de junio y algunos datos previos de marzo, careciendo de datos para el mes de mayo debido al confinamiento. La metodología empleada, al igual que en los censos anteriores, ha consistido en la estima del número mínimo de parejas nidificantes mediante el registro de avistamientos y escuchas en el caso de anátidas, rálidos y podicipédidos, y la observación directa para el resto de familias.

De este modo hemos registrado un total de 10 especies nidificantes (ver Tabla 1), todas ellas presentes en los censos anteriores. Resulta reseñable que por tercer año consecutivo hemos podido comprobar la reproducción exitosa del Aguilucho Lagunero, Circus aeruginosus (En Peligro de Extinción; CVEFA, Decreto 32/2004), con una productividad de dos pollos, así como su presencia durante la invernada, corroborando la importancia de la zona para la especie, que la ocupa a lo largo de todo el año, con excepción de los meses estivales. De igual modo, es el tercer año que observamos a la pareja de Garza imperial, Ardea purpurea (Vulnerable; CVEFA, Decreto 32/2004), en el Meandro.

 

Charadrius dubius
Otro dato que nos hizo especial ilusión, fue la nidificación por segundo año consecutivo del Chorlitejo Chico, Charadrius dubius (LESRPE, Real Decreto 139/2011), anillado con una anilla amarilla de lectura a distancia con el código EN, muy cerca de donde lo hizo el año anterior. Al que volvimos a observar de nuevo el pasado 6 de septiembre acompañado de un ejemplar juvenil. Como comentamos en una entrada anterior, se trata de un ejemplar anillado en 2018 en el Parque Natural de la Albufera, en el Canyar del Plater, término de Silla, que lleva dos años nidificando en el Meandro del Magro. Dado que se trata de una especie residente, nos gustaría saber si permanece en la zona durante todo el año, o si solamente es nidificante. Trataremos de averiguarlo a lo largo de la siguiente invernada.





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada