dissabte, 10 de juliol del 2021

El que no s'ha de fer: Alliberament de 4 Oques Domèstiques al Meandre del Magre

 

Entre dilluns i dimarts de la setmana passada, algú ha abandonat a la seua sort a 4 oques domèstiques (Anser anser domesticus) al Meandre de riu Magre (Catadau-Alfarb), concretament en l'Assut Nou. Aquesta persona cansada del seu capritx, sense tenir en compte les possibles conseqüències ambientals, ha alliberat a aquests animals criats en captivitat en un paratge natural mereixedor de la seua cura i conservació a causa de la riquesa faunística que atresora.

El Meandre del Magre, és un lloc amb aigua permanent i una extensa zona de vegetació palustre, que reuneix les condicions per a la reproducció de diverses espècies d'aus catalogades, com l’Arpellot de marjal (En Perill d'Extinció, CVEFA, Decret 32/2004), l’Agró roig i el Parpalló (Vulnerable, CVEFA, Decret 32/2004), així com de nombroses espècies protegides de vertebrats (LESRPE, Reial Decret 139/2011). Aquest paratge és utilitzat com a zona d'alimentació i descans per les aus durant la migració, així com per algunes aus del Parc Natural de l'Albufera quan els camps d'arròs estan secs. També hi ha un dormidor d'ardeids en què s'ha arribat a censar fins a més de mil individus.

Les oques van ser probablement una de les primeres aus domesticades. Les races originàries d'Europa descendeixen de l'Ansar comú (Anser anser), una espècie gregària que podem observar durant la hivernada a la península Ibèrica, amb reproducció ocasional en diferents localitats i un nucli reproductor a Àlaba. Les oques formen parelles per reproduir-se, realitzant una posta d'una mitjana de 4-6 ous, mentre que el mascle domèstic pot aparellar-se amb diverses femelles. El mascle mostra un comportament agressiu en la protecció del niu i dels polls, amb actituds amenaçadores i atacs davant els intrusos. Són vegetarians i solen alimentar-se de rizomes, tubercles, tiges i fulles tant de plantes cultivades com silvestres (1,2). La capacitat de vol de moltes races domèstiques és reduïda, de manera que el seu rang de dispersió és limitat. Aquestes aus es crien principalment per a la producció de carn i foie, plomissó, com ornamentals i antigament per a la vigilància (1).

La persona que les ha alliberat, a part d'incomplir la llei, pel fet que està prohibit abandonar animals domèstics (Llei 4/1994 de la Generalitat Valenciana, darrera modificació el 2018), no ha tingut en compte que en ser aus domèstiques es reprodueixen fàcilment. La proliferació de les oques i ànecs domèstics en diversos parcs urbans ha arribat a ser un problema, concretament a Badajoz en tres anys van passar de 40 a 500 oques, segons una notícia d'un diari, provocant un augment de les queixes dels ciutadans, a causa que ho omplen tot d'excrements, entren en locals comercials embrutant-ho tot i per atacs a vianants. En aquests llocs s'ha comprovat que la solució no és fàcil, ja que no tots estan a favor del sacrifici de les aus, subministrar pinso inhibidor de la reproducció pot afectar també a la resta de fauna salvatge, els centres de recuperació de fauna no es fan càrrec de les espècies domèstiques i l'alliberament en hàbitats naturals no està permés (3).

En el nostre cas, no discutirem que són precioses i que és un goig veure-les a les quatre juntes pel riu, però el Meandre del Magre no és un parc urbà, la seua presència i la seua capacitat de reproducció pot tenir conseqüències negatives per a les aus natives, ja que a causa de la seua gran grandària es veuen beneficiades en la competència per l'aliment i l'espai, sense oblidar que també poden actuar com a vectors de malalties que afecten aquestes espècies. D'altra banda, la seua presència contribueix a la desnaturalització del lloc, pel fet que pot passar de ser una zona natural amb interés faunístic a semblar-se a un parc urbà i, en el cas de ser abundants, també poden influir en la disminució de la qualitat de les aigües a causa dels excrements i dels herbassars riparis, en aquest cas per sobrepastura (4).

Davant d'aquesta situació, només queda esperar que ningú imite el comportament d'aquesta persona irresponsable, que l'Administració competent actue, com més aviat millor, retirant les oques del riu, o encreuar els dits i esperar que els depredadors de la zona eliminen a aquests pobres animals que no han triat ser ahí.

Lo que no hay que hacer: Liberación de 4 Ocas Domésticas en el Meandro del Magro

 
Entre el lunes y martes de la semana pasada, alguien ha abandonado a su suerte a 4 ocas domésticas (Anser anser domesticus) en el Meandro del río Magro (Catadau-Alfarb), concretamente en el Assut Nou. Esta persona cansada de su capricho, sin tener en cuenta las posibles consecuencias ambientales, ha liberado a estos animales criados en cautividad en un paraje natural merecedor de su cuidado y conservación debido a la riqueza faunística que atesora.

El Meandro del Magro
es un lugar con agua permanente y una extensa zona de vegetación palustre,  que reúne las condiciones para la reproducción de varias especies de aves catalogadas, como el Aguilucho lagunero (En Peligro de Extinción, CVEFA, Decreto 32/2004), la Garza imperial y el Avión zapador (Vulnerable, CVEFA, Decreto 32/2004), así como de numerosas especies protegidas de vertebrados (LESRPE, Real Decreto 139/2011). Además este paraje es utilizado por las aves como zona de invernada, como área de alimentación y descanso durante la migración, y por algunas aves del Parque Natural de l’Albufera cuando los campos de arroz están secos. También cuenta con un dormidero de ardeidas que se encuentra ocupado durante todo el año y en el que se ha llegado a censar hasta más de mil ejemplares.
 

Las ocas fueron probablemente una de las primeras aves domesticadas. Las razas originarias de Europa descienden del Ánsar común (Anser anser), una especie gregaria que podemos observar durante la invernada en la península Ibérica, con reproducción ocasional en distintas localidades y un núcleo reproductor en Álava. Los ánsares forman parejas para reproducirse, realizando una puesta de una media de 4-6 huevos, mientras que el macho del doméstico puede aparearse con varias hembras. El macho muestra un comportamiento agresivo en la protección del nido y de los pollos, con actitudes amenazadoras y ataques ante los intrusos. Son vegetarianos y suelen alimentarse de rizomas, tubérculos, tallos y hojas, tanto de plantas cultivadas como silvestres (1,2). La capacidad de vuelo de muchas razas domésticas es reducida, por lo que su rango de dispersión es limitado. Estas aves se crían principalmente para la producción de carne y foie, plumón, como ornamentales y antiguamente para la vigilancia (1).  
 

La persona que las ha liberado, a parte de incumplir la ley, debido a que está prohibido abandonar animales domésticos (Ley 4/1994 de la Generalitat Valenciana, última modificación en 2018), no ha tenido en cuenta que al ser aves domésticas se reproducen fácilmente. La proliferación de las ocas y patos domésticos en varios parques urbanos ha llegado a ser un problema, concretamente en Badajoz en 3 años pasaron de 40 a 500 ocas, según una noticia de un periódico, provocando un aumento de las quejas de los ciudadanos, debido a que lo llenan todo de excrementos, entran en locales comerciales ensuciándolo todo y por ataques a viandantes. En estos lugares se ha comprobado que la solución no es fácil, ya que no todos están a favor del sacrifico de las aves, y a que suministrar pienso inhibidor de la reproducción puede afectar también al resto de fauna salvaje, los centros de recuperación de fauna no se hacen cargo de las especies domésticas y la liberación en hábitats naturales no está permitida (3).

 
En nuestro caso, no vamos a discutir que son preciosas y que es un gozo verlas a las cuatro juntas por el cauce del río, sin embargo el Meandro del Magro no es un parque urbano, su presencia y su capacidad de reproducción puede tener consecuencias negativas para las aves nativas, ya que debido a su gran tamaño se ven beneficiadas en la competencia por el alimento y el espacio, sin olvidar que también pueden actuar como vectores de enfermedades que afecten a estas especies. Por otro lado, su presencia contribuye a la desnaturalización del lugar, debido a que puede pasar de ser una zona natural con interés faunistico a parecerse a un parque urbano y, en el caso de ser abundantes, también pueden influir en la disminución de la calidad de las aguas a causa de los excrementos  y de los herbazales riparios, en este caso por sobrepastoreo (4).

Ante esta situación, solo queda esperar que nadie imite el comportamiento de esta persona irresponsable, que la Administración competente actúe más pronto que tarde retirando las ocas del río, o cruzar los dedos y esperar que los depredadores de la zona den cuenta de estos pobres animales que no han elegido estar ahí.



2 comentaris:

  1. Hola.
    Volia saber si el meandre del riu Magre és el mateix que l'Asud De Carlet.
    Entenc que si.

    Soc aficionat a la observació d'aus i visit la Ribera regularment.
    Tenc molt interes en coneixer les especies que s'hi poden observar i voldria saber si se organitzen sortides per a observar aus
    Així mateix voldria saber si puc contectar amb algú ( correu electrònic) per consultar obseevacions.
    Gràcies.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, el Meandre del riu Magre compren dos Assuts, l'Assut Nou o de Carlet i l'Assut Vell. Respecte a les aus que es poden observar, tens tota la informació del seguiment que estem portant a terme en aquest enllaç: https://indicebiodiversitatdelmarquesat.blogspot.com/2017/12/blog-post.html pots accedir fent clic en cadascuna de les fotos. En l'última foto i en la quarta començant pel final tens unes taules amb la relació d'espècies que hem observat durant el primer i el segon trimestre d'aquest any.

      També tenim un àlbum de fotos de les aus de la zona a la nostra pàgina de Facebook https://www.facebook.com/media/set?vanity=anoktua&set=a.2109192622531631 Pots contactar amb nosaltres des d'aquesta pàgina o des del correu electrònic anoktua@gmail.com. De moment no hem organitzat cap sortida per observar aus, però no descartem fer-ho en un futur.

      Salut

      Elimina