dissabte, 14 d’octubre del 2017

Cabrellot, Podiceps cristatus, a l’assut Nou del riu Magre.


Fílum: Chordata/ Classe: Aves
Ordre: Podicipediformes/ Família: Podicipedidae
Podiceps cristatusLinnaeus 1758
Cabrellot; Somormujo lavanco

Durant aquests dies, a l'Assut Nou del riu Magre, al costat de gallinetes d'aigua i fotges, s'observa un cabrellot, Podiceps cristatus. Es tracta d'una au elegant, de cos, coll i bec allargats, que encara que a l'estiu llueix un plomatge vistós, ara es troba amb el plomatge hivernal que és molt menys cridaner. És una au aquàtica que ocupa zones humides d'aigües obertes de certa profunditat, i amb peixos, dels quals bàsicament s'alimenta.

Durant el festeig duen a terme una dansa ritual on tant el mascle com la femella se situen un davant l'altre, amb la cresta i les goles eriçades, balancejant el cap d'un costat a un altre i, posteriorment, es posen drets sobre l'aigua durant uns segons tocant pit contra pit.

A partir de març comencen a construir el niu, on la femella pon entre 3 i 6 ous que coven durant uns 28 dies tots dos membres. Els pollets abandonen el niu només néixer i viatgen a lloms dels seus pares, ocults entre les ales, fins i tot quan aquests se submergeixen a buscar aliment. Tots dos pares s'encarreguen de la seua alimentació, i al cap de deu setmanes ja són capaços de submergir-se i aconseguir l'aliment per ells mateixos. 

Encara que és una espècie sedentària o parcialment migradora, a l'hivern les poblacions del nord d'Europa han de desplaçar-se cap al sud a la recerca de zones òptimes que no es gelen. A la península Ibèrica es distribueix pràcticament per tota ella, encara que és més abundant per les zones amb un major nombre d'aiguamolls adequats per a l'espècie. En l'últim Atles d'Aus Reproductores d'Espanya s'ha estimat una població reproductora mínima de 1.642 parelles.


El Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana mostra una sèrie temporal on s'observa que el nombre més gran de parelles reproductores censades va ser l'any 1999 amb 211, i que l'última dada de la sèrie és en 2015 amb 95 parelles. Pel que fa al nombre d'individus hivernants, el nombre més gran va ser en 2007 amb 660 exemplars i l'últim cens de la sèrie temporal correspon al 2012 amb 302 individus. Respecte a l'estat legal del cabrellot, a la Llista Vermella d’espècies amenaçades de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) està catalogat com a espècie de Preocupació Menor, mentre que a Espanya es troba dins de la Llista d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE).



Somormujo lavanco (Podiceps cristatus) en el Assut Nou del río Magro



Durante estos días, en el Assut Nou, junto a gallinetas de agua y fochas, se observa un somormujo lavanco, Podiceps cristatus. Se trata de un ave elegante, de cuerpo, cuello y pico alargados, que aunque en verano luce un plumaje vistoso, ahora se encuentra con el plumaje invernal que es mucho menos llamativo. Es un ave acuática que ocupa zonas húmedas de aguas abiertas de cierta profundidad, y con peces, de los que básicamente se alimenta.

Durante el cortejo lleva a cabo una danza ritual donde tanto el macho como la hembra se sitúan uno frente al otro, con la cresta y las golas erizadas, balanceando la cabeza de un lado a otro, posteriormente, se ponen de pie sobre el agua durante unos segundos tocando  pecho contra pecho.

A partir de marzo empiezan a construir el nido, donde la hembra pone entre 3 y 6 huevos que ambos miembros incuban durante unos 28 días. Los pollos abandonan el nido nada más nacer y viajan a lomos de sus padres ocultos entre las alas, incluso cuando estos se sumergen a buscar alimento. Ambos progenitores se encargan de su alimentación, y a las diez semanas ya son capaces de sumergirse y conseguir alimento por ellos mismos.

Aunque es una especie sedentaria o parcialmente migradora, en invierno las poblaciones del norte de Europa suelen desplazarse hacia el sur en busca de zonas óptimas que no se hielen. En la Península Ibérica se distribuye prácticamente por todo el territorio, aunque es más abundante en zonas con un mayor número de humedales adecuados para la especie. 


El último Atlas de Aves Reproductoras de España estimó una población reproductora de al menos 1.642 parejas. Para la Comunidad Valenciana, el Banco de Datos de Biodiversidad muestra una serie temporal con un pico en 1999 con 211 parejas reproductoras censadas, mientras que en el último registro de la serie, correspondiente a 2015, se contabilizaron 95 parejas. Respecto al número de invernantes, la serie temporal muestra un máximo en 2007 con 660 ejemplares avistados, y el último registro corresponde a 2012 con 302 individuos.

En cuanto al estado legal del somormujo lavanco en la Lista Roja de la UICN (Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza) está catalogado como especie de Preocupación Menor, y en España se encuentra dentro del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial (LESRPE)


Referències: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada