dilluns, 2 de juliol del 2018

Primer Cens d'Aus Aquàtiques Nidificants al Meandre del Magre


El 13 de maig i el 24 de juny realitzàrem el primer cens d'aus aquàtiques nidificants al meandre del riu Magre, que s'estén des de l'Assut Nou, o de Carlet, fins al cementiri d'Alfarb. Comptabilitzàrem un total d'11 espècies; 12 si tenim en compte l'Arpellot de Marjal, Circus aeruginosus, que encara que no siga una au aquàtica, és l'únic rapinyaire europeu que normalment es troba lligat a les zones humides (veure Taula 1). 

Agró roig, Garza Imperial, Ardea purpurea
Totes les espècies es van censar per observació directa, amb excepció de l'anàtid, els podicipediformes i els ràl·lids, per als quals es va estimar el nombre mínim de parelles nidificants a la zona a partir del registre d'albiraments i escoltes, a causa de la manca de visibilitat ocasionada per l'espessor de la coberta vegetal. 

Cal assenyalar que el primer dia de cens, 13 de maig, vam veure un Cabrellot, Podiceps cristatus, amb plomatge nupcial en el mateix lloc que l'exemplar observat durant el darrer mes d'octubre. Malauradament, no l'hem tornat a localitzar amb posterioritat, raó per la qual no ha estat inclòs en la taula de resultats. Per la mateixa raó ha quedat exclòs dels resultats del cens el Martinet, Nycticorax nycticorax, que vam poder observar eixe dia a la zona. Així mateix, no hem detectat indicis de reproducció per part dels Esplugabous, Bubulcus ibis, i les Garsetes Blanques, Egretta garzetta, que continuen ocupant el dormidor present en aquest tram fluvial.

Cabrellot, Somormujo lavancoPodiceps cristatus
Del present cens, a més de la considerable diversitat d'espècies registrades i de la reproducció comprovada de l'Arpellot de Marjal, En perill d'Extinció (Decret 32/2004, Ordre 6/2003), cal destacar l'observació d'una femella de Gall de Canyar amb dos pollets, el que confirma la reproducció de l'espècie a la zona. Així com, la presència d'un exemplar d'Agró Roig, Ardea purpurea, a mitjans d'abril, i d'una parella des de finals de maig fins ara, localitzada sempre a la mateixa ubicació. L'Agró Roig es troba catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, donat que l'espècie va patir un fort declivi a mitjans del segle passat, del qual no s'ha recuperat encara. En l'actualitat, la Comunitat Valenciana alberga una població nidificant que oscil·la entre les 89 parelles censades el 2010 i les 191 de l'any 2000, localitzades en només 10 enclavaments.

Taula 1: Resultats del cens d'aus aquàtiques nidificants al meandre del riu Magre. Maig-Juny 2018 
Tabla 1: Resultados del censo de aves acuáticas nidificantes en el meandro del río Magro. Mayo-Junio 2018
NP: Número de Parejas; R: Reproducción, PO: Posible, PR: Probable, SE: Segura



Primer Censo de Aves Acuáticas Nidificantes en el Meandro del Magro


El 13 de mayo y el 24 de junio llevamos a cabo el primer censo de aves acuáticas nidificantes en el meandro del río Magro, que abarca desde el azud Nou, o de Carlet, hasta el cementerio de Alfarb. Contabilizamos un total de 11 especies; 12 si consideramos al Aguilucho Lagunero Occidental, Circus aeruginosus, que pese a no ser un ave acuática, es la única rapaz europea normalmente ligada a zonas húmedas (ver Tabla 1). 

Fotja, Focha común, Fulica atra
Todas las especies se censaron por observación directa, excepto la anátida, los rálidos y los podicipédidos, para los que se estimó el número mínimo de parejas nidificantes en la zona a partir del registro de avistamientos y escuchas, debido a la falta de visibilidad ocasionada por la espesura de la cubierta vegetal. 

Hay que señalar que durante el primer día de censo, 13 de mayo, vimos un Somormujo Lavanco, Podiceps cristatus, con plumaje nupcial en el mismo lugar que el ejemplar avistado durante el pasado mes de octubre. Lamentablemente, no lo hemos localizado con posterioridad, por lo que no ha sido incluido en la tabla de resultados. Por la misma razón ha quedado excluido de los resultados del censo el Martinete Común, Nycticorax nycticorax, que pudimos observar ese día en la zona. Asimismo, no hemos detectado indicios de reproducción por parte de las Garcillas Bueyeras, Bubulcus ibis, y las Garcetas Comunes, Egretta garzetta, que continúan ocupando el dormidero presente en este tramo fluvial.


Agró roig, Garza imperial, Ardea purpurea
Del presente censo, además de la considerable diversidad de especies registradas y de la reproducción comprobada del Aguilucho Lagunero, En peligro de Extinción (Decreto 32/2004, Orden 6/2003), hay que destacar la observación de una hembra de Calamón Común con dos pollos, lo que confirma la reproducción de la especie en la zona. Así como, la presencia de un ejemplar de Garza Imperial, Ardea purpurea, a mediados de abril, y la de una pareja desde finales de mayo hasta la fecha, localizada siempre en la misma ubicación. La Garza Imperial se encuentra catalogada como Vulnerable en el Catálogo Valenciano de Especies de Fauna Amenazadas, dado que la especie sufrió un fuerte declive a mediados del siglo pasado, del que no se ha recuperado aún. En la actualidad, la Comunitat Valenciana cuenta con una población nidificante que oscila entre las 89 parejas censadas en 2010 y las 191 del año 2000, localizadas en tan sólo 10 enclaves. 

Corriolet, Chorlitejo chico, Charadrius dubius
Fotja, Focha común, Fulica atra

Agró blau, Garza Real, Ardea cinerea

Polla d'aigua, Gallineta común, Gallinula chloropus


Referències: 
2. Siseta blanca, Actitis hypoleucos. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana.Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i DesenvolupamentRural. Generalitat Valenciana
3. Rascló, Rallus aquaticus. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana
4. Corriolet. Charadrius dubius. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana
5. Agró roig, Ardea purpurea. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana.
6. Agró blau, Ardea cinerea. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana.
7. Polla d'aigua, Gallinula chloropus. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana.  
8. Escabussonet, Tachybaptus ruficollis. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana. 
9. Collverd, Anas platyrhynchos. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana
10. Fotja, Fulica atra. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana
11. Gomet, Ixobrychus minutus. Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Generalitat Valenciana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada