divendres, 18 de gener del 2019

Segon Cens Hivernal d'Aus Aquàtiques al Riu Magre


La presència de tres Arpellots de marjal durant aquest hivern assenyalen al meandre del Magre com a un paratge valuós tant per a la hivernada com per a la reproducció d'aquesta espècie catalogada com "En Perill d'Extinció". 

El passat cap de setmana vam participar en el XX Cens d'Aus Aquàtics Hivernals en Aiguamolls Interiors de la Comunitat Valenciana 2019, que organitza la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO), la qual cosa ha suposat el Segon Cens Hivernal d'Aus Aquàtics del riu Magre al seu pas pel Marquesat. Concretament, censàrem els ocells aquàtics presents en el meandre del riu Magre, que abasta des de l'assut Nou fins al cementeri d'Alfarb; el dormidor d'ardeids de l'assut Vell, i el dormidor de corbs marins de l'assut de Llombai.

Agró blau, Garza real, Ardea cinerea 
Detectàrem un total d'11 espècies, que a excepció de la Becada, Scolopax rusticola, i l'Escabussonet, Tachybaptus ruficollis, són les mateixes que localitzàrem l'hivern anterior (Taula 1). 

En canvi, s'observa un important descens en el nombre d'efectius d'algunes espècies respecte a l'hivern anterior, especialment acusat en el cas del Corb marí gros, Phalacrocorax carbo, i la Fotja, Fulica atra, possiblement a causa de les abundants pluges que van tindre lloc el mes d'octubre passat, que han suposat una major disponibilitat de masses d'aigua per a passar l'hivern. 

D'altra banda, destacar que el dormidor d'ardeids encara continua actiu, concentrant-se totes les nits un gran nombre d'Esplugabous, Bubulcus ibis, acompanyats d'algunes Garsetes blanques, Egretta garzetta.

Arpellot de marjal, Aguilucho lagunero, Circus aeruginosus
Entre les noves espècies registrades en el present cens es troba la Siseta blanca, Actitis hypoleucos, que ha sigut l'única espècie de limícola observada. No obstant això, el més destacable sense cap dubte, ha sigut la presència de 3 exemplars d'Arpellot de marjal, Circus aeruginosus, un d'ells un mascle adult, pel fet que l'espècie no va ser vista l'hivern anterior. De fet, es troba present en la zona des del 25 de novembre de 2018, el que unit a la nidificació exitosa d'una parella la passada primavera, indica que aquest paratge pot acollir a l'espècie tant durant la hivernada com la reproducció. Aquest rapinyaire es troba catalogat com En Perill d'Extinció en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçada (Decret 32/2004, Ordre 6/2013).

Taula 1: Resultat del cens hivernal d'aus aquàtiques al riu Magre en el Marquesat. Gener 2019
Tabla 1: Resultado del censo invernal de aves acuáticas en río Magro en el Marquesat. Enero 2019
Corb Marí gros, Cormorán grande, Phalacrocorax carbo 

Segundo Censo Invernal de Aves Acuáticas en el Río Magro

gall de canyar, Calamón, Porphyrio porphyrio
El pasado fin de semana participamos en el XX Censo de Aves Acuáticas Invernantes en Humedales Interiores de la Comunitat Valenciana 2019, que organiza la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO), lo que ha supuesto el Segundo Censo Invernal de Aves Acuáticas del río Magro a su paso por el Marquesat. 

Concretamente, censamos las aves acuáticas presentes en el meandro del río Magro, que abarca desde el azud Nou hasta el cementerio de Alfarb; el dormidero de ardeidas del azud Vell, y el dormidero de cormoranes del azud de Llombai. Detectamos un total de 11 especies, que a excepción de la chocha perdiz, Scolopax rusticola, y el zampullín común, Tachybaptus ruficollis, son las mismas que localizamos el invierno anterior (Tabla 1). 

Actitis hypoleucos
Sin embargo, se observa un importante descenso en el número de efectivos de algunas especies respecto al invierno anterior, especialmente acusado en el caso del Cormorán grande, Phalacrocorax carbo, y la Focha común, Fulica atra, posiblemente debido a las abundantes lluvias que tuvieron lugar el pasado mes de octubre, que han supuesto una mayor disponibilidad de masas de agua para pasar el invierno. Por otro lado, señalar que el dormidero de ardeidas todavía sigue activo, concentrándose todas las noches un gran número de garcillas bueyeras Bubulcus ibis, acompañadas de algunas Garcetas comunes, Egretta garzetta.

Entre las nuevas especies registradas en el presente censo se encuentra el Andarríos chico, Actitis hypoleucos, que ha sido la única especie de limícola observada. 


No obstante, lo más destacable sin duda, ha sido la presencia de 3 ejemplares de Aguilucho lagunero, Circus aeruginosus, uno de ellos un macho adulto, dado que la especie no fue avistada el invierno anterior. De hecho, se encuentra presente en la zona desde el 25 de noviembre de 2018, lo que unido a la nidificación exitosa de una pareja la pasada primavera, indica que este paraje puede acoger a la especie tanto durante la invernada como la reproducción. Esta rapaz se encuentra catalogada como En Peligro de Extinción en el Catálogo Valenciano de Especies de Fauna Amenazada (Decreto 32/2004, Orden 6/2013).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada